środa, 14 sierpnia 2013

CYNAMON


Drzewo Cynamonowiec (Cinnamomum) – jest to rodzaj rośliny z rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków, które na początku występowały jedynie we wschodniej i północno – wschodniej Azji, natomiast obecnie są uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego.


Cynamon jest korą cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do około 10 metrów, a rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście cynamonowca są najczęściej czerwone i lśniące, a kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. W hodowli mającej na celu pozyskanie kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski, śiąga się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu.


Największymi producentami cynamonu są:
  • Sri Lanka,
  • Indie,
  • Brazylia,
  • Indonezja,
  • kraje Karaibskie
  • kraje leżące na Oceanie Indyjskim
Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri Lanki.

Najważniejszym składnikami cynamonu są:
  • olejki lotne,
  • garbniki,
  • żywice,
  • śluzy,
  • skrobia.

Zastosowanie cynamonu
Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny smak i zapach. W kuchni znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego.

Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.

Zapach cynamonu pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi cynamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry.


Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej. Egipcjanie importowali cynamon z Chin 2000 lat p.n.e.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz