środa, 7 stycznia 2015

KAWA GEISHA


Kawa GEISHA/GESHA/GEJSZA – jest to bardzo rzadka, ekskluzywna i przez wielu kawoszy bardzo pożądana i poszukiwana odmiana Arabiki. Jak dotąd żadna inna odmiana kawa nie uzyskała tak dużego rozgłosu jak Geisha. Ale co sprawia, że jest ona taka niezwykła i czy rzeczywiście warto się nią zachwycać?

Historia Geishy jest często łączona z Panamą, bowiem właśnie tam po raz pierwszy świat o niej usłyszał. Panama to jednak jedynie miejsce uprawy samych ziaren i to stosunkowo od niedawna, bo od lat 60-tych XX wieku. W rzeczywistości historia kawy Geisha zaczyna się kilka dekad wcześniej w Etiopii, gdzie w latach 30-tych XX wieku została odkryta w tamtejszych górach wznoszących się w południowo – zachodniej części miasta Gesha. W ciągu najbliższych kilkunastu lat te niezwykłe drzewa zostały posadzone w kilku „doświadczalnych” plantacjach w Kenii, Ugandzie i Tanzanii. Dopiero na początku 1950 roku, kawa Geisha odbyła podróż przez Atlantyk. Wówczas wybrane nasiona zostały wysłane z Tanzanii do CATIE - Centrum Badawczego Kawy na Kostaryce, a dziesięć lat później wysokie, słabo zafoliowane drzewka, trafiły do wspomnianej wcześniej Panamy.

Na początku próbowano uprawiać drzewka kawowca na dużych wysokościach, co niestety nie zakończyło się sukcesem, bowiem wyprodukowana kawa była wyjątkowo słabej jakości. Doprowadziło to do tego, że kawa Geisha popadła w zapomnienie na kilka dekad. Pomimo że niektóre drzewka przetrwały na kilku plantacjach Kostaryki oraz Panamy, to zmieszanie ich owoców z innymi gatunkami kaw spowodowało, iż ich wyjątkowy smak został utracony na zawsze. Dopiero w 2004 roku kawa Geisha została odkryta na nowo. Jeden z właścicieli plantacji w Panamie postanowił wyizolować ze swojej produkcji owoce kawowca Geishy i przedstawić je jako samodzielną odmianę w zawodach kawowych, które miały miejsce w tym czasie. Efektu można się łatwo domyślić. Nie tylko „nowa” kawa wygrała całe zawody, ale uzyskała też ogromne uznanie zarówno wśród jury, jak i uczestników. Od swojego zaskakującego tryumfu, Geisha jest uważana w świecie kawoszy za jedną z najbardziej wyjątkowych, specjalnych oraz unikalnych kaw i słynie przede wszystkim ze swojego złożonego i unikalnego profilu smakowego.



Geisha to naprawdę droga, ale i wyjątkowa, wspaniała i bardzo rzadka kawa o wysokiej kwasowości i pikantnym, cytrusowym smaku, gdzie wyraźnie wyczuć można też nuty jaśminu oraz bergamotki

Wraz ze wzrostem popularności tej kawy, coraz więcej plantacji w Ameryce Środkowej oraz Kolumbii rozpoczęło eksperymentalne próby uprawy drzewek Geishy. Jeśli zakończy się to sukcesem, wówczas znacznie łatwiej będzie nam zwykłym codziennym kawoszom dotrzeć do tej wyjątkowej odmiany, którą póki co mogą delektować się jedynie nieliczni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz