sobota, 29 marca 2014

EGZOTYCZNE OWOCE - RAMBUTAN



Rambutan, określany również nazwą jagodzian rambutan jest rośliną z rodziny mydleńcowatych (rośliny okrytonasienne) i rośnie w Azji Południowo-Wschodniej (głównie w Chinach, Malezji i Indochinach) oraz w Australii. Nazwa tego owocu pochodzi od malajskiego słowa oznaczającego "włochaty" - patrząc na zdjęcie, można się domyślić skąd się wzięła ta nazwa.


Rambutan jest rośliną spokrewnioną z liczy, dlatego podobnie jak one, ma szklisty i soczysty miąższ (zawierający niejadalną pestkę), który z zewnątrz otoczony jest skórzastą i kolczastą skórką. Smak owocu porównywany jest do winogron i opisywany jako słodko-kwaśny. W większości przypadków rambutan ma czerwoną skórkę, ale w Malezji występuje żółta odmiana tego owocu.


Owoce te najczęściej je się „na surowo”, ale można przyrządzić z nich kompot lub marmoladę, a także wykorzystać jako dodatek do owocowych sałatek.

W Polsce bardzo trudno jest kupić świeże rambutany, ale bywają dostępne w sklepach azjatyckich, gdzie są sprzedawane w puszkach.

Dlaczego warto spożywać rambutany? Przede wszystkim dlatego, że są bardzo bogate w witaminę C i magnez. Zawierają również wiele innych składników odżywczych, takich jak potas, wapń czy żelazo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz