Aby w pełni móc cieszyć się i smakować kawę,
trzeba znać kilka cech, które odróżniają jeden rodzaj od drugiego, a są to:
www.espressoguide.net/making-espresso |
Kwasowość - określana jest jako żywy,
orzeźwiający, ostry albo oczyszczający smak. Aby określić kwasowość, należy używać skali: niska – wysoka. Żeby łatwiej sobie wyobrazić czym jest kwasowość, można sobie porównać kawę do wody gazowanej i niegazowanej.
Body – to nic innego jak
waga/ciężar kawy jaki pozostaje zarówno na języku, jak i w ustach. Body waha się od lekkiego do ciężkiego - tutaj czasami występuje porównanie "jak syrop".
Smak – jest niczym innym, jak połączeniem aromatu,
kwasowości i body, które mają wiążący wpływ na wrażenie o kawie. Najlepiej smak kawy opisuje Twoja odpowiedź na pytanie "z czym kojarzy Ci się smak danej kawy?"
Patricia Patrice
Patricia Patrice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz