czwartek, 27 marca 2014

CECHY KAWY


Aby w pełni móc cieszyć się i smakować kawę, trzeba znać kilka cech, które odróżniają jeden rodzaj od drugiego, a są to:

www.espressoguide.net/making-espresso
Aromat - jest bardzo ważną cechą kawy, ponieważ wskazuje jak dana kawa będzie smakować. Tak naprawdę to właśnie zapach jest podstawą smaku kawy.
Kwasowość - określana jest jako żywy, orzeźwiający, ostry albo oczyszczający smak. Aby określić kwasowość, należy używać skali: niska – wysoka. Żeby łatwiej sobie wyobrazić czym jest kwasowość, można sobie porównać kawę do wody gazowanej i niegazowanej. 
Body – to nic innego jak waga/ciężar kawy jaki pozostaje zarówno na języku, jak i w ustach. Body waha się od lekkiego do ciężkiego - tutaj czasami występuje porównanie "jak syrop". 
Smak jest niczym innym, jak połączeniem aromatu, kwasowości i body, które mają wiążący wpływ na wrażenie o kawie. Najlepiej smak kawy opisuje Twoja odpowiedź na pytanie "z czym kojarzy Ci się smak danej kawy?" 

Patricia Patrice

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz