piątek, 18 października 2013

NEGATYWNE WŁAŚCIWOŚCI KAWY


Badania wykazują również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy:
  • spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. "zdenerwowanie kofeinowe")
  • podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy
  • ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny)
  • nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet
  • spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia - w związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie
  • gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
  • kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt
  • spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz