piątek, 25 października 2013

FILIŻANKA


Filiżanka to niewielkie naczynie, czarka, najczęściej z uszkiem służąca do picia napojów takich jak kawa czy herbata, najczęściej z odpowiednim spodkiem. Filiżanki z dwoma uszkami służą do podawania zup czystych przeznaczonych do picia, takich jak bulion czy barszcz czerwony. Pierwsze filiżanki sprowadzone do Europy z Japonii nie miały uszek, podobnie jak ich europejskie imitacje pochodzące z Miśni. Tradycyjnie wyrabiane są z porcelany lub fajansu. Abyśmy mogli pić z filiżanki trzeba było wynaleźć porcelanę. Wynaleziono ja na dalekim Wschodzie, w Chinach, ponieważ właśnie tam znajdują się bogate pokłady surowca potrzebnego do jej wyrobu, a mianowicie u stóp jednej z wielkich gór, po chińsku zwanej Kau - Ling (wysoka góra). Stąd też pochodzi nazwa kaolin (rodzaj gliny) używanej do produkcji porcelany. Znajomość produkcji porcelany dostała się z Chin do Korei, a stamtąd do Japonii. Tajemnica wyrobu porcelany do Europy nie dotarła. Dopiero w XVIII w. alchemik króla polskiego Augusta II - Bottger - poszukując sposobów wytwarzania złota potrzebnego zadłużonemu królowi, przypadkowo dokonał ciekawego odkrycia, w mączce używanej wówczas do pudrowania peruk stwierdził obecność kaolinu. W ten sposób rozpoczęła się produkcja porcelany na starym kontynencie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz