Większość naukowców zaleca spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przekłada
się na około 4 filiżanki kawy.
Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko
nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka. W
przypadku spożycia większej dawki kawy występować mogą skutki negatywne.
Powyżej 1000 mg kofeina staje się trująca. Dokładna granica toksyczności zależy
od właściwej danej osobie odporności na ten związek chemiczny.
Za minimalną dawkę
śmiertelną uznaje się 3200 mg (przyjmowane w jednej dawce). Realna dawka
śmiertelna (przyjmowana w formie kawy) to 10 g, czyli około 80 filiżanek. Poniżej
zamieszczona została przykładowa zawartość kofeiny w różnych rodzajach kawy i
innych napojach:
- filiżanka kawy gatunku Robusta - 330 mg
- filiżanka kawy Arabica - 175-185 mg
- filiżanka etiopskiej kawy mokka - 160 mg
- filiżanka kawy rozpuszczalnej - 95 mg
- szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
- filiżanka espresso - 60 mg
- filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg
- szklanka herbaty - 45-65 mg
- puszka coca-coli - 45 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz