Rambutan, określany również
nazwą jagodzian rambutan jest rośliną z rodziny mydleńcowatych (rośliny
okrytonasienne) i rośnie w Azji Południowo-Wschodniej (głównie w Chinach,
Malezji i Indochinach) oraz w Australii. Nazwa tego owocu pochodzi od
malajskiego słowa oznaczającego "włochaty" - patrząc na zdjęcie,
można się domyślić skąd się wzięła ta nazwa.
Rambutan jest rośliną spokrewnioną z liczy, dlatego podobnie jak one, ma szklisty i soczysty miąższ (zawierający niejadalną pestkę), który z zewnątrz otoczony jest skórzastą i kolczastą skórką. Smak owocu porównywany jest do winogron i opisywany jako słodko-kwaśny. W większości przypadków rambutan ma czerwoną skórkę, ale w Malezji występuje żółta odmiana tego owocu.
Owoce te najczęściej je się
„na surowo”, ale można przyrządzić z nich kompot lub marmoladę, a także
wykorzystać jako dodatek do owocowych sałatek.
W Polsce bardzo trudno jest
kupić świeże rambutany, ale bywają dostępne w sklepach azjatyckich, gdzie są
sprzedawane w puszkach.
Dlaczego warto spożywać
rambutany? Przede wszystkim dlatego, że są bardzo bogate w witaminę C i magnez.
Zawierają również wiele innych składników odżywczych, takich jak potas, wapń czy
żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz