Badania wykazują
również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w
niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych
ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy:
- spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. "zdenerwowanie kofeinowe")
- podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy
- ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny)
- nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet
- spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia - w związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie
- gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
- kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt
- spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz