Kawa GEISHA/GESHA/GEJSZA – jest to bardzo rzadka, ekskluzywna i przez
wielu kawoszy bardzo pożądana i poszukiwana odmiana Arabiki. Jak dotąd żadna inna
odmiana kawa nie uzyskała tak dużego rozgłosu jak Geisha. Ale co sprawia, że
jest ona taka niezwykła i czy rzeczywiście warto się nią zachwycać?
Historia Geishy jest często
łączona z Panamą, bowiem właśnie tam po raz pierwszy świat o niej usłyszał.
Panama to jednak jedynie miejsce uprawy samych ziaren i to stosunkowo od
niedawna, bo od lat 60-tych XX wieku. W rzeczywistości historia kawy Geisha
zaczyna się kilka dekad wcześniej w Etiopii, gdzie w latach 30-tych XX wieku została
odkryta w tamtejszych górach wznoszących się w południowo – zachodniej części miasta Gesha. W
ciągu najbliższych kilkunastu lat te niezwykłe drzewa zostały posadzone w kilku
„doświadczalnych” plantacjach w Kenii, Ugandzie i Tanzanii. Dopiero na początku
1950 roku, kawa Geisha odbyła podróż przez Atlantyk. Wówczas wybrane nasiona
zostały wysłane z Tanzanii do CATIE - Centrum Badawczego Kawy na Kostaryce, a dziesięć
lat później wysokie, słabo zafoliowane drzewka, trafiły do wspomnianej
wcześniej Panamy.
Na początku próbowano
uprawiać drzewka kawowca na dużych wysokościach, co niestety nie zakończyło się
sukcesem, bowiem wyprodukowana kawa była wyjątkowo słabej jakości. Doprowadziło
to do tego, że kawa Geisha popadła w zapomnienie na kilka dekad. Pomimo że niektóre drzewka przetrwały na kilku plantacjach Kostaryki oraz Panamy, to zmieszanie ich owoców z innymi gatunkami kaw spowodowało, iż ich wyjątkowy
smak został utracony na zawsze. Dopiero w 2004 roku kawa
Geisha została odkryta na nowo. Jeden z właścicieli plantacji w Panamie
postanowił wyizolować ze swojej produkcji owoce kawowca Geishy i przedstawić je
jako samodzielną odmianę w zawodach kawowych, które miały miejsce w tym czasie.
Efektu można się łatwo domyślić. Nie tylko „nowa” kawa wygrała całe zawody, ale
uzyskała też ogromne uznanie zarówno wśród jury, jak i uczestników. Od swojego
zaskakującego tryumfu, Geisha jest uważana w świecie kawoszy za jedną z
najbardziej wyjątkowych, specjalnych oraz unikalnych kaw i słynie przede
wszystkim ze swojego złożonego i unikalnego profilu smakowego.
Geisha to naprawdę droga,
ale i wyjątkowa, wspaniała i bardzo rzadka kawa o wysokiej kwasowości i
pikantnym, cytrusowym smaku, gdzie wyraźnie wyczuć można też nuty jaśminu oraz
bergamotki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz