piątek, 11 października 2013

POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI KAWY


Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze, właściwości, jak np.:  
  • polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
  • obniża szanse zachorowania na marskość wątroby
  • dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
  • przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni
  • zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
  • przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
  • zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona
  • zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera
  • nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II
  • zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
  • zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
  • jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz