Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy
nawet lecznicze, właściwości, jak np.:
- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny
- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni
- zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera
- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II
- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę)
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz