Początkowo owoc ten był
uprawiany tylko w Chinach, jednak współcześnie hodowany jest prawie na całym
świecie zarówno w Afryce, na Dalekim Wschodzie, w obu Amerykach , a także w Europie
– głównie w Grecji – do której został sprowadzony w XIX wieku.
Kumkwaty otoczone są cienką,
jadalną skórką, pod którą kryje się słodko – kwaśny miąższ zawierający jedną
lub dwie pestki. Owoce te są źródłem witaminy C oraz potasu.
Te miniaturowe pomarańcze,
mają bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Oprócz zjadania „na
surowo”, można z nich robić konfitury, marmolady, a nawet kompot czy likier. Kumkwaty
używane są również jako dekoracja deserów i napojów.
Niestety,
kumkwat nie jest owocem, który w Polsce można nabyć w każdym sklepie, jednak
dla wytrawnego kucharza, czy miłośnika gotowania, nie ma rzeczy niemożliwych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz