sobota, 5 kwietnia 2014

EGZOTYCZNE OWOCE - KUMKWAT



Kumkwat (Fortunella Swingle) – to mały, kulisty bądź podłużny owoc, który swoim kształtem bardzo przypomina miniaturkę pomarańczy i rośnie na krzewach oraz małych drzewkach.

Początkowo owoc ten był uprawiany tylko w Chinach, jednak współcześnie hodowany jest prawie na całym świecie zarówno w Afryce, na Dalekim Wschodzie, w obu Amerykach , a także w Europie – głównie w Grecji – do której został sprowadzony w XIX wieku.

Kumkwaty otoczone są cienką, jadalną skórką, pod którą kryje się słodko – kwaśny miąższ zawierający jedną lub dwie pestki. Owoce te są źródłem witaminy C oraz potasu.
  


Te miniaturowe pomarańcze, mają bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Oprócz zjadania „na surowo”, można z nich robić konfitury, marmolady, a nawet kompot czy likier. Kumkwaty używane są również jako dekoracja deserów i napojów.

Niestety, kumkwat nie jest owocem, który w Polsce można nabyć w każdym sklepie, jednak dla wytrawnego kucharza, czy miłośnika gotowania, nie ma rzeczy niemożliwych!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz