Portugalczycy byli pierwszymi Europejczykami, którzy w roku 1498 dotarli do Mombasy w Kenii.
Kawa kenijska jest jedną z najbardziej cenionych na świecie Arabic, między innym dlatego, że jest bardzo rygorystycznie kontrolowana przez kenijską organizjację Coffee Board of Kenya, która klasyfikuje tę kawę przyznaczając jej kategorię AA (premium) lub AB (pozostałe funkcjonujące kategorie to: PB, C, E, TT i najgorsza T).
Kawa w Kenii jest uprawiana na dużych wysokościach w górach Kenii, a także wzdłuż regionu Mount Kenya. Żyzna i wulkaniczna gleba oraz umiarkowany klimat i sezonowe deszcze powodują, iż kawa rośnie świetnie zbilansowana. Sezon zbiorów odbywa się dwa razy w roku. Pierwszy trwa od października do końca roku, natomiast drugi od czerwca do lipca lub początku sierpnia.
Kenijska kawa cechuje się silnym i wyrazistym smakiem, z nutą podobną do wina oraz wysoką kwasowością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz