poniedziałek, 2 lutego 2015

SÓL A GORYCZ KAWY


Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ludzie dodają sól do kawy? Może po to, aby zredukować jej gorzki i cierpki smak?

W niektórych krajach tradycją jest używanie słonej wody lub też dodanie niewielkiej ilości soli do wody, która będzie służyła do przygotowania kawy. Dlaczego to robią? W celu wydobycia pełniejszego i bardziej wyrazistego smaku kawy.

Jak się okazuje, dla tej praktyki istnieje chemiczne wytłumaczenie! Jony Na + zmniejszą gorycz poprzez zakłócanie mechanizmu przekazywania cierpkiego smaku, a sam efekt występuje znacznie poniżej poziomu, na którym słony smak byłby zarejestrowany przez nasze zmysły.

Innym powodem, dla którego sól jest dodawana do kawy, jest szybsze wyzwolenie większej ilości kofeiny. W USA mają nawet specjalna kawę dedykowaną dla „zmęczonych ludzi” - której ja akurat fanką nie jestem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz