piątek, 20 czerwca 2014

MACCHIATO


Macchiato – oznacza mniej więcej "w łaty". Jest to kawa espresso z odrobiną spienionego mleka. Na pierwszy rzut oka przypomina małe Cappuccino, nawet składniki są takie same, jednak zasadnicza różnica tkwi w smaku, bowiem Macchiato ma zdecydowanie mocniejszy smak i jest bardziej aromatyczne.

Składniki (dla jednej osoby):
  • mleko (najlepiej 2-3,2%)
  • świeżo zmielone ziarna kawy
  • cukier i/lub kakao (w zależności od indywidualnych upodobań)
  • filiżanka do espresso (lub większa - jeśli ktoś woli)

Sposób przygotowania Macchiato.

Należy spienić odrobinę mleka, które wlewamy do filiżanki. Przygotowujemy espresso, które dodajemy do mleka. Na koniec na wierzchu posypujemy kakao. Wedle gustu, do Macchiato  można dodać cukier. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz