Kafetierka/kafetiera nazywa również Makinetką lub Kawiarką — jest to ciśnieniowy
czajniczek do parzenia kawy. Kafetierki najbardziej popularne są we Włoszech.
Budowa kafetiery/kafetierki
Kafetierka
najczęściej zrobiona jest ze stopu aluminium lub stali i składa się zwykle z:
- podstawy z umieszczonym w niej zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem;
- elementu lejkowatego;
- sitka;
- gumowej uszczelki (opcjonalnie);
- czajniczka z przykrywką i rączką;
Nowością
są kaferierki podłączane bezpośrednio do prądu.
Jak korzystać z kafetiery/kafetierki?
Do
podstawy wlewa się wodę, najlepiej przegotowaną (aby nie osadzał się kamień) w
ilości nie przykrywającej zaworka bezpieczeństwa. Następnie wkładany jest
lejek, do którego wsypuje się zmieloną kawę (można nasypać po brzegi lejka, a
nawet w celu uzyskania gęstej i bardziej aromatycznej kawy usypać
"górkę"). Kawy nie należy ubijać (można lekko uklepać). Od góry
przykręca się mocno czajniczek wraz z uszczelką gumową i sitkiem. Całość stawia
się na kilka minut na palniku kuchenki gazowej lub elektrycznej. Po kilku
minutach, gdy wrząca woda przesączy się wskutek ciśnienia przez kawę w sitku,
do czajniczka wypływa zaparzona kawa.
Czajniczek
wykonany ze stopów glinu (aluminium) można myć tylko wodą ponieważ środki
chemiczne, zwłaszcza stosowane w zmywarkach reagują ze stopem.
Wiele urządzeń posiada różnego rodzaju uszczelki i jest to całkiem normalne, że po czasie one się po prostu zużywają. ja różnego rodzaju uszczelki gumowe https://powerrubber.com/kat/uszczelki-gumowe/ zamawiam przez internet i nie mam z tym najmniejszego problemu.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze Pan robi :)
UsuńPozdrawiam!