Maragogipe (ziarno słoniowate, elephant) – ziarno to jest mutacją gatunku Arabica Typica i zostało odkryte w brazylijskiej miejscowości Bahia
w 1870 roku. Odpowiedzialny za popularyzację uprawy tej odmiany Arabiki, przede
wszystkim w okolicy regionu Maragogipe (stąd nazwa ziarna) był odpowiedzialny
Crisogono José Fernandez. Krzewy tego olbrzymiego kawowca rodzą znacznie mniej
owoców, niż inne podgatunki Arabiki, jednakże ziarna określane tzw. słoniowate,
są średnio o ok. 35 – 40% większe i osiągają długość nawet do 15 milimetrów.
Maragogipe jest zaliczana do rarytasów ze względu na swój smak. Pijąc kawę
zaparzoną z ziaren Maragogipe, wyczuwa się smak koniaku oraz delikatny smak
korzenny, a sam napój jest wyjątkowo subtelny i łagodny. Obecnie najbardziej
ceniona Maragogype pochodzi z Meksyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz