Kawowiec
żyje około 50 lat, jednak nieustannie jest narażony na liczne choroby,
szkodniki oraz katastrofy naturalne.
Jedną
z najbardziej niszczycielskich chorób jest grzyb – rdza kawy. Po raz pierwszy
pojawiła się w Afryce około 1860 roku i blisko dekadę później niemal
doszczętnie zniszczyła uprawy na Cejlonie. Ówcześni plantatorzy kawy w obawie
przed nawrotem epidemii, porzucili swoje plantacje i zaczęli zajmować się
uprawą herbaty. Dzięki temu Hindusi stali się mistrzami w produkcji herbaty, a
Anglicy wielbicielami tego napoju. Wracając do rdzy kawy, należy pamiętać, iż
atakuje ona jedynie sadzonki Arabiki, ponieważ Robusta zawiera znacznie więcej
kofeiny oraz miedzi, a przez to jest na nią odporna.
Jest
bardzo wiele gatunków szkodników zagrażającym kawowcom, a ich liczbę szacuje
się na minimum 850! Wśród nich są chrząszcze, które po zagnieżdżeniu się w pniu
kawowca drążą tunele, co powoduje ogromne szkody. Czerwone mrówki oraz
pluskwiaki gryzą owoce i kwiaty, a niezliczone gatunki gąsienic oraz zielone,
brązowe lub białe koszenile są odwiecznymi wrogami kawowca.
Ponieważ
uprawy kawy wymagają specyficznego klimatu oraz gleby, plantacje bardzo często
są położone na terenach zagrożonych aktywnością sejsmiczną. Wśród katastrof
naturalnych mających niszczycielski wpływ na kawowce, należy pamiętać również o
cyklonach i morskich falach o charakterze sejsmicznym. W Brazylii kawowcom może
dodatkowo zagrażać mróz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz