wtorek, 24 września 2013

PARZENIE KAWY



Doskonała kawa to nie tylko dobry ekspres, ale również odpowiednie proporcje składników, odpowiednia grubość zmielenia, woda i świeża kawa. Mając wiedzę o kawie, można zaparzyć kubek (filiżankę) wspaniałej kawy używając wielu różnych metod – French Press, ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego czy Caffetierki.

Aby zaparzyć kubek naprawdę doskonałej kawy, niestety trzeba pamiętać o następujących warunkach:


1. Proporcje składników – użycie odpowiednich proporcji wody i kawy jest podstawą do tego by zaparzyć kubek wspaniałej kawy. Jeśli chce się wydobyć z kawy jej wszystkie ukryte smaki, należy użyć 10 g kawy na każde 180 mililitrów wody. Jeśli zaparzona w ten sposób kawa jest zbyt mocna, należy dolać do niej gorącej wody.

2. Grubość zmielenia kawy - do każdej metody parzenia kawy zaleca się inny stopień jej zmielenia. Ogólna zasada jest taka, że im krótszy czas parzenia kawy, tym drobniej powinna być ona zmielona:
  • Ekspres ciśnieniowy – kawa zmielona bardzo drobno
  • Ekspres przelewowy/kafeteria – kawa średnio zmielona
  • French Press – kawa zmielona bardzo grubo
3. Woda - zaparzona kawa w 98% składa się z wody. Dlatego woda, której używa się do parzenia kawy powinna być zawsze świeża i czysta. Najlepiej, gdy woda podgrzana jest do temperatury 90 – 96°C. Woda o takiej temperaturze jest w stanie wydobyć z kawy najwięcej smaków.

4. Świeżość kawy - kawa to produkt świeży, a jej największymi wrogami są tlen, światło, ciepło i wilgoć. Aby kawa była zawsze świeża i aromatyczna, trzeba przechowywać ją w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, nie dłużej niż przez 7 dni. By uzyskać najlepszy smak, kawa powinna być zmielona tuż przed jej zaparzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz