Doskonała kawa to nie tylko dobry ekspres, ale również odpowiednie proporcje składników, odpowiednia grubość zmielenia, woda i świeża kawa. Mając wiedzę o kawie, można zaparzyć kubek (filiżankę) wspaniałej kawy używając wielu różnych metod – French Press, ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego czy Caffetierki.
Aby zaparzyć kubek naprawdę doskonałej kawy, niestety trzeba
pamiętać o następujących warunkach:
2. Grubość zmielenia kawy - do każdej metody parzenia kawy zaleca się inny stopień jej zmielenia. Ogólna zasada jest taka, że im krótszy czas parzenia kawy, tym drobniej powinna być ona zmielona:
- Ekspres ciśnieniowy – kawa zmielona bardzo drobno
- Ekspres przelewowy/kafeteria – kawa średnio zmielona
- French Press – kawa zmielona bardzo grubo
3. Woda - zaparzona
kawa w 98% składa się z wody. Dlatego woda, której używa się do parzenia kawy
powinna być zawsze świeża i czysta. Najlepiej, gdy woda podgrzana jest do
temperatury 90 – 96°C. Woda o takiej temperaturze jest w stanie wydobyć z kawy
najwięcej smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz