piątek, 24 stycznia 2014

HERBATY ZIELONE


Ten rodzaj herbaty nazywany jest również niefermentowaną, a to dlatego, iż jej liście po zebraniu są natychmiast podgrzewane, co powstrzymuje fermentację, a jednocześnie pozwala zachować zielony kolor oraz właściwości najbardziej zbliżone do świeżych liści herbacianych. Sam napar ma kolor żółtozielony, a zapach jest bardzo aromatyczny, delikatny i świeży. 

W Chinach jest to najstarszy, a zarazem najpopularniejszy rodzaj herbaty. 

Zdarza się, że niektóre gatunki są aromatyzowane cytryną lub kwiatami jaśminu. Najbardziej znane gatunki zielonych herbat to Longiing („Smocza Studnia”) z prowincji Zhejiang oraz Biluochun z Jiangsu.


2 komentarze:

  1. Juz około 15 lat pijam zieloną herbatę, odkrywam nowe smaki i mam swoje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! A czy są jakieś wyjątkowe mieszanki zielonej herbaty, które warte są spróbowania? :)

      Usuń