poniedziałek, 2 grudnia 2013

DEGUSTACJA KAWY


Degustacja kawy polega na zestawianiu ze sobą i porównywaniu różnych smaków. Jeśli próbuje się tylko jednej kawy, nie można jej do niczego porównać i nie jesteśmy w stanie odkryć pełni jej smaków i aromatów. Dlatego bardzo dobrze jest pić 2-3 kawy jednocześnie, wówczas zmysły pracują intensywniej, porównując smak, aromat, kwasowość i body. Warto pamiętać, iż przy próbowaniu więcej niż jednej kawy, zawsze należy zaczynać od tej o najlżejszym body, a dopiero później przejść do kawy o cięższym body.

Podczas degustacji kawy, należy pamiętać o zachowaniu 4 podstawowych krokach:
  1. Powąchaniu kawy – aromat kawy jest bardzo ważny, można sobie wyobrazić z czym dana kawa się kojarzy, np. z ziemią, drewnem, owocami itp.
  2. Siorbaniu (poważnie!) – podobnie jak przy degustacji wina, kawę należy posiorbać, aby poczuć pełnię jej smaku.
  3. Lokalizacji na języku – w celu określenia czy kawa jest słodka, słona, kwaśna czy też gorzka.
  4. Opisaniu – jeśli ktoś chce, może założyć zeszyt i opisywać testowane kawy, albo podzielić się swoimi spostrzeżeniami z przyjaciółmi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz