piątek, 24 maja 2013

METODY OBRÓBKI KAWY


Zanim zielone ziarna kawy będą gotowe do dalszej obróbki, trzeba je wydobyć z wnętrza owoców. W zależności od regionu plantatorzy robią to metodą suchą lub mokrą.


1. Metoda mokra - najpierw owoce umieszczone są w maszynach do oddzielenia miąższu. Później moczy się je w wodzie i ok. doby poddaje fermentacji. Po spłukaniu strumieniem wody, która oczyszcza je z warstwy ochronnej, zostają rozłożone na matach do wysuszenia lub robi się to w specjalnych suszarkach. Następnie maszyna do złuszczania pozbywa ziarna łuski pergaminowej i srebrnej skórki pod którą jest zielone ziarno.

2. Metoda sucha (naturalna) - jest to metoda najstarsza, wręcz pierwotna, owoce rozrzuca się na matach aby suszyły się na słońcu 2 - 3 tygodnie. Gdy pojawią się ziarna, są one często obracane aby schły równomiernie. Potem ziarna wrzucone są do specjalnych łuszczarek, które usuwają suchą już otoczkę pergaminową. Metoda ta wymaga długiej suchej pogody. Aby wyeliminować odpady stosuje się dodatkowe maszyny lub przebiera się ziarna ręcznie.

3. Metoda pół – mokra – jest ona zbliżona do metody mokrej, tylko pozbawiona procesu fermentacji, dzięki czemu kawy obrobione w ten sposób mają mniejszą kwasowość i intensywniejszy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz