Według
Chińczyków istnieje podział herbat na tzw. „sześć wielkich rodzajów”:
- HERBATY ZIELONE – [LÜ CHA 綠茶] – niefermentowane.
- HERBATY BIAŁE – [BAI CHA 白茶] – lekko fermentowane.
- HERBATY ŻÓŁTE – [HUANG CHA 黃茶] – lekko fermentowane.
- HERBATY TURKUSOWE – [HUANG QING CHA 青茶] – tzw. półfermentowane.
- HERBATY CZERWONE – [HONG CHA 紅茶] – całkowicie fermentowane.
- HERBATY CZARNE – [HEI CHA 黑茶] – „postfermentowane" lub "dojrzewające"
W najbliższym czasie bliżej przyjrzymy się poszczególnym rodzajom herbat.
pic from page:
http://www.sciencelearn.org.nz/var/sciencelearn/storage/images/innovation/innovation-stories/zealong-tea/images/six-types-of-tea/922576-1-eng-NZ/Six-types-of-tea.jpg
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz