poniedziałek, 20 stycznia 2014

RODZAJE HERBAT


Według Chińczyków istnieje podział herbat na tzw. „sześć wielkich rodzajów”:
  • HERBATY ZIELONE – [LÜ CHA 綠茶] – niefermentowane. 
  • HERBATY BIAŁE – [BAI CHA 白茶] – lekko fermentowane. 
  • HERBATY ŻÓŁTE – [HUANG CHA 黃茶] – lekko fermentowane. 
  • HERBATY TURKUSOWE – [HUANG QING CHA 青茶] – tzw. półfermentowane. 
  • HERBATY CZERWONE – [HONG CHA 紅茶] – całkowicie fermentowane. 
  • HERBATY CZARNE – [HEI CHA 黑茶] – „postfermentowane" lub "dojrzewające" 


W najbliższym czasie bliżej przyjrzymy się poszczególnym rodzajom herbat.

pic from page: 
http://www.sciencelearn.org.nz/var/sciencelearn/storage/images/innovation/innovation-stories/zealong-tea/images/six-types-of-tea/922576-1-eng-NZ/Six-types-of-tea.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz