Ten rodzaj herbaty nazywany jest również niefermentowaną, a to dlatego, iż jej liście po zebraniu są natychmiast podgrzewane, co
powstrzymuje fermentację, a jednocześnie pozwala zachować zielony kolor oraz
właściwości najbardziej zbliżone do świeżych liści herbacianych. Sam napar ma
kolor żółtozielony, a zapach jest bardzo aromatyczny, delikatny i świeży.
W Chinach jest to najstarszy, a zarazem najpopularniejszy rodzaj herbaty.
Zdarza
się, że niektóre gatunki są aromatyzowane cytryną lub kwiatami jaśminu.
Najbardziej znane gatunki zielonych herbat to Longiing („Smocza
Studnia”) z prowincji Zhejiang oraz Biluochun z Jiangsu.
Juz około 15 lat pijam zieloną herbatę, odkrywam nowe smaki i mam swoje ulubione:)
OdpowiedzUsuńSuper! A czy są jakieś wyjątkowe mieszanki zielonej herbaty, które warte są spróbowania? :)
Usuń