Podaje
się, że kawa pojawiła się w Europie w latach 1670 – 1680, jednak przyrząd do
mielenia ziaren kawy, pojawił się później.
Na początku ziarna były rozbijane w
moździerzu, a następnie przechowywane w małych, najczęściej skórzanych,
sakiewkach. Później do rozdrabniania ziaren zaczęto używać młynków do przypraw.
Dopiero w XVIII wieku pojawiła się koncepcja skonstruowania specjalnego młynka
do kawy. Ponieważ w tamtych czasach kawa była dobrem bardzo rzadkim i
prawdziwym rarytasem, pierwsze młynki powstawały z czystego lub pozłacanego
srebra. Dopiero później, kiedy kawa stała się bardziej dostępna, pojawiły się
młynki wykonane z żelaza, mosiądzu, a także z drewna.
Zasada
działania młynka do kawy jest bardzo prosta. Najczęściej na górze jest
umieszczona korbka, która wprawia w ruch śrubę, a ta porusza metalowe,
pofałdowane krążki. Nad krążkami, z boku lub u góry, umieszczony jest otwór, w
którym umieszczane są ziarna kawy. Otwór ten może być otwarty bądź też przykryty
przykrywką. Zmielona kawa sypie się przez szyjkę, która jest połączona z
oddzielnym zbiorniczkiem lub oddzielną szufladką. Wszystko uzależnione jest od
pomysłu i kreatywności konstruktora urządzenia.
W
kolekcjach starych, zabytkowych młynków do kawy, bardzo często można natrafić
na prawdziwe „perełki”, np. srebro specjalnie spreparowaną skórą rekina lub
płaszczki, drewno z żelaza, miedź z okuciami.
Młynki
elektryczne stały się popularne od 1957 roku. W ciągu pierwszych trzech
miesięcy od ich wprowadzenia na rynek, sprzedanych zostało ponad trzy miliony
sztuk! Niestety, wielu z nas zapomina o młynkach do kawy, gdyż na półkach
sklepowych, w większości są dostępne kawy mielone pakowane próżniowo. Jednak
smak tak zaparzonej kawy, nie jest porównywalny z tym, jaki uzyskamy ze świeżo
zmielonych ziaren. Warto pamiętać o tym, że współczesne młynki do kawy,
pozwalają nie tylko na zmielenie ziaren różnej grubości (w zależności od tego w
czym kawa będzie zaparzana), ale też dopasowanie odpowiedniej ilości (czy dla
1, 2, 3 osób).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz