Drzewo
Cynamonowiec (Cinnamomum) – jest to rodzaj rośliny z rodziny wawrzynowatych.
Cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków, które na początku występowały jedynie
we wschodniej i północno – wschodniej Azji, natomiast obecnie są uprawiane w
całej strefie klimatu subtropikalnego.
Cynamon jest korą cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do około 10 metrów, a rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście cynamonowca są najczęściej czerwone i lśniące, a kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. W hodowli mającej na celu pozyskanie kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski, śiąga się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu.
- Sri Lanka,
- Indie,
- Brazylia,
- Indonezja,
- kraje Karaibskie
- kraje leżące na Oceanie Indyjskim
Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri
Lanki.
Najważniejszym składnikami
cynamonu są:
- olejki lotne,
- garbniki,
- żywice,
- śluzy,
- skrobia.
Zastosowanie cynamonu
Cynamon ma
przyjemny, słodkawy, korzenny smak i zapach. W kuchni znakomicie nadaje się do
dań zarówno słodkich jak i pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z
ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek,
ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu,
wina grzanego, piwa grzanego.
Przyprawa ta jest
lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Cynamonem w laskach
przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje
zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Zapach cynamonu
pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z
liści i gałęzi cynamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek
cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest
stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni,
biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w
chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry.
Cynamon to
prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o
niej w chińskiej księdze zielarskiej. Egipcjanie importowali cynamon z Chin
2000 lat p.n.e.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz