Degustacja kawy polega na zestawianiu ze
sobą i porównywaniu różnych smaków. Jeśli próbuje się tylko jednej kawy, nie
można jej do niczego porównać i nie jesteśmy w stanie odkryć pełni jej smaków i
aromatów. Dlatego bardzo dobrze jest pić 2-3 kawy jednocześnie, wówczas zmysły
pracują intensywniej, porównując smak, aromat, kwasowość i body. Warto
pamiętać, iż przy próbowaniu więcej niż jednej kawy, zawsze należy zaczynać od
tej o najlżejszym body, a dopiero później przejść do kawy o cięższym body.
Podczas degustacji kawy, należy pamiętać o
zachowaniu 4 podstawowych krokach:
- Powąchaniu kawy – aromat kawy jest bardzo ważny, można sobie wyobrazić z czym dana kawa się kojarzy, np. z ziemią, drewnem, owocami itp.
- Siorbaniu (poważnie!) – podobnie jak przy degustacji wina, kawę należy posiorbać, aby poczuć pełnię jej smaku.
- Lokalizacji na języku – w celu określenia czy kawa jest słodka, słona, kwaśna czy też gorzka.
- Opisaniu – jeśli ktoś chce, może założyć zeszyt i opisywać testowane kawy, albo podzielić się swoimi spostrzeżeniami z przyjaciółmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz