Tak naprawdę są tylko dwa gatunki kawy – Arabica i Robusta – z których produkuje się większość kaw na całym świecie.
1. ARABICA (Coffea arabica) – jest to najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy. Arabica została odkryta i hodowana w Jemenie. Arabica znana jest również jako "krzew kawy Arabii" czy "górska kawa". Sądzi się, że kawa arabska to pierwszy gatunek kawy kultywowany przez ludzi, rosnący w południowo - zachodniej Arabii już od ponad 1.000 lat. Drzewa z rodzaju Arabica rosną na wyższych wysokościach (1.300 - 1.500 metrów), mają bogatszy smak niż inne gatunki i zawierają ok. 1 – 1,7% kofeiny. Arabica jest rośliną samozapylającą się, a jej ziarna są dość twarde i dają niezwykle aromatyczny napar. Dzika Arabica rośnie do około 7-12 metrów wysokości, a jej dojrzewanie zajmuje około siedmiu lat. Roślina ta toleruje niskie temperatury, jednak nie mróz, a najlepiej rozwija się w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Produkowana komercyjnie Arabica osiąga przeważnie 5 metrów wysokości. Najczęściej jest uprawiana na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Kawa kwitnie i owocuje prawie przez cały rok. Owoc o barwie - w odcieniu od czerwonego do purpurowego - ma 10 - 15 mm długości, jest mięsisty i zawiera wewnątrz dwie pestki, które są otoczone cienką, srebrzystą łupiną. Zewnętrzne części owocu usuwa się poprzez poddanie owoców fermentacji, a następnie wypłukanie nadgniłej, miękkiej owocni. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak.
2. ROBUSTA (Coffea canephora) – jest to gatunek kawy pochodzący z zachodniej Afryki. Produkowany jest obecnie głównie w Afryce i Brazylii ale ten gatunek kawy rośnie także w południowo-wschodniej Azji, gdzie pod koniec XIX wieku francuscy koloniści zapoznali z uprawą mieszkańców Wietnamu. (Wietnam jest obecnie drugim na świecie eksporterem kawy). Około 1/3 światowej produkcji kawy pochodzi z gatunku Robusta. Robusta jest łatwiejsza w uprawie niż Arabica, stąd też tańsza w produkcji. Kawa ta zawiera średnio dwa razy więcej kofeiny (ok. 2 - 4,5%), niż Arabica. Robusta rośnie jako drzewo do wysokości około 10 metrów, a jej owoce (dojrzałe mają owalny kształt), potrzebują około 10 - 11 miesięcy aby dojrzeć. Plantacje Robusty, w przeciwieństwie do Arabicy, opierają się na olbrzymich powierzchniach i są mniej wrażliwe na choroby, zmiany klimatu i szkodniki. Niestety ten gatunek kawy charakteryzuje się ostrzejszym smakiem – jest bardziej gorzka. Robusta jest uważana za gatunek gorszej jakości od Arabicy i przez co stosuje się ją głównie w mieszankach jako wypełniacz, ale używana jest także do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszanek espresso dla uzyskania charakterystycznej kremowej pianki, tzw. "crema".
3. INNE GATUNKI – kawa liberyjska (Coffea liberica), kawa wyniosła (Coffea excelsa) oraz kawa arabska skrzyżowana z kawą koszykową (Robustą) - Arabusta (Arabica Robusta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz