Jednym
z dostępnych w sklepach rodzajów kawy jest kawa rozpuszczalna i dziś właśnie o
niej słów kilka …
Jakie są początki
kawy rozpuszczalnej?
Wspaniały
smak i niepowtarzalny aromat kawy ludzkość znała od dawna, ale kawa w wersji rozpuszczalnej
pojawiła się dopiero w latach 30. XX wieku. Przełomowym momentem w historii tego typu kawy był rok 1938, kiedy
odkryto metodę przetwarzania na skalę przemysłową nadmiaru ziarna kawowego,
czego efektem było uzyskiwanie produktu o przedłużonej trwałości. Łatwy do
przyrządzenia i zachowujący najlepsze wartości ziarenek kawy napój, bardzo
szybko zdobył wielu zwolenników.
Rodzaje kawy rozpuszczalnej
Aby kawa rozpuszczalna zachowała swój
oryginalny smak i aromat, podczas procesu produkcji muszą być spełnione
określone warunki, które zależą od postaci kawy, jaka ma zostać uzyskana. Kawa rozpuszczalna może być:
- aglomeryzowana (w kształcie granulek) - ekstrakt kawowy poddaje się procesowi granulacji;
- liofilizowana (w postaci kryształków) - ekstrakt kawowy (czyli pokruszone ziarna kawy) zostaje zamrożony (temperatura wynosi ok. -40/-50 st. C), co powoduje że tworzą się kryształki lodu, które są usuwane, a ekstrakt osuszany w warunkach niskiego ciśnienia.
- w proszku - ekstrakt kawowy (czyli pokruszone ziarna kawy) są przepuszczane – pod bardzo dużym ciśnieniem – przez strumień wody o wysokiej temperaturze, gdzie najpierw następuje oczyszczenie pokruszonych ziaren, a następnie odparowanie z niej wody. W rezultacie otrzymujemy suchą, sproszkowaną kawę.
Do
kogo skierowana jest kawa rozpuszczalna?
Wydaje
mi się, że kawa ta jest najlepszą propozycją przede wszystkim dla ludzi
zabieganych oraz nie wtajemniczonych w świat prawdziwej dobrej kawy. Przy wszechobecnym pośpiechu i tempie życia, to doskonałe rozwiązanie na szybkie
przygotowanie kawy. Jednak być może również wśród miłośników i pasjonatów kawy,
znajdą się wielbiciele kawy rozpuszczalnej? Ale dobrze jest czasem zatrzymać
się na chwilę i napić się pysznej świeżo zmielonej i zaparzonej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz