sobota, 8 czerwca 2013

KAWA NA ŚWIECIE


Uprawa kawy rozpoczęła się w XV wieku. Przez długi czas Jemen na Półwyspie Arabskim był jedynym dostawcą kawy. Popyt na ziarna był jednak tak wysoki, że transporty opuszczające port Mocha musiały być pilnie strzeżone. By zachować monopol Jemen zakazał również wywożenia sadzonek kawowca z kraju. Mimo tych restrykcji, muzułmańscy pielgrzymi do Mekki zdołali przemycić kilka drzew do swoich ojczyzn, także produkcja kawy szybko ruszyła również w Indiach.

Droga kawy przez Europę rozpoczęła się w Wenecji, centrum wymiany handlowej między kupcami z Azji i Europy. Właśnie tam Europejczycy odkryli smak kawy. Wielu z nich tak bardzo przyzwyczaiło się do jej smaku i aromatu, że zabrali ją z powrotem do domów. Napój nabrał popularności, kiedy zaczęto go sprzedawać na ulicznych straganach. Rosnący popyt na kawę sprawił, że rozprzestrzeniła się ona na coraz odleglejsze zakątki świata. W XVII wieku Duńczycy spopularyzowali w swoich koloniach w Indonezji, a Francuzi jako pierwsi zaczęli ją hodować w Ameryce. Obecnie kawa jest drugim po ropie towarem najczęściej sprzedawanym na świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz