tag:blogger.com,1999:blog-8719330772887795967.post6300629601345085653..comments2023-03-21T09:26:32.092+01:00Comments on Cup of coffee, please...: WODA A SMAK KAWYPatriciahttp://www.blogger.com/profile/03346297475518489943noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-8719330772887795967.post-44769640875555450292016-05-02T16:44:49.511+02:002016-05-02T16:44:49.511+02:00Prawdziwi kawomaniacy, w procesie parzenia kawy db...Prawdziwi kawomaniacy, w procesie parzenia kawy dbają o każdy szczegół. Zadziwiające, jak wiele elementów tej czynności można wymienić, a każdy z nich odpowiednio dopieścić, by kawa smakowała jak napar wart grzechu. Jeszcze bardziej zdumiewające może wydawać się, jak istotne są jakość i rodzaj wody używanej do przygotowania tego napoju.<br /><br /><br />Zważywszy na fakt, iż woda jest podstawowym składnikiem naparu kawowego, powinniśmy wiedzieć jaką wodę wybrać, by nasza mała czarna smakowała tak, jak najbardziej lubimy.<br /><br />Twarda woda – gorzka kawa<br /><br />Woda, którą chcemy zaparzać naszą kawę powinna być odpowiednio zmiękczona i oczyszczona. W uzyskaniu takiej wody pomagają filtry uzdatniające. W zależności od stopnia twardości wody, należy stosować odpowiednie filtry – z wkładem węglowym, zmiękczającym lub filtr odwróconej osmozy. Twarda woda może powodować gorzki posmak kawy.<br /><br />Świeżość o poranku<br /><br />Podstawą dobrej kawy jest świeża woda. Stojąca w ekspresie przez noc woda, nie nadaje się już do użytku. Nalejmy świeżej, by poczuć różnicę w smaku kawy. Doskonała woda nie może także pachnieć, jej zapach musi być neutralny, niewyczuwalny.<br /><br />Mineralizacja<br /><br />Idealna woda do kawy musi charakteryzować się niskim poziomem mineralizacji. Wynika to z właściwości soli wapnia i magnezu w wodzie, które w wysokim stężeniu nie pozwalają w pełni uwolnić się smakowym i zapachowym składnikom ziaren kawy. Do parzenia kawy nie nadaje się ani woda mocno zmineralizowana, ani przegotowana.<br /><br />Właściwe pH<br /><br />Woda o niskim poziomie kwasowości (pH poniżej 5,5) powoduje gorycz, zaś o wysokim (pH powyżej 7) cierpkość naszej kawy. Kwaskowaty i ziemisty posmak daje także wysoka zawartość w wodzie chloru i jego pochodnych.<br /><br />Idealne parametry<br /><br />Niemieckie Stowarzyszenie Importerów i Miłośników Kawy Deutscher Kaffeeverband określiło idealne warunki wody do zaparzania kawy:<br /><br />• twardość ogólna 7–12° dH,<br /><br />• twardość węglanowa 3–4° dH,<br /><br />• pH 6,5–7,5.<br /><br />Powyższe parametry pozwolą kawie uwolnić swój prawdziwy smak i aromat. Warto zatem, poświęcić chwilę na oczyszczenie i uzdatnienie wody do naszej kawy. Rekompensatą oczekiwania i dłuższego procesu przyrządzania kawy, będzie jej wyrazisty i wspaniały smak.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05979108095934401313noreply@blogger.com